2012. október 13., szombat

Hienesupn és Einmochkneill


 A vasárnapi ill. ünnepi ebéd elmaradhatatlan fogása volt gyerekkoromban -mint minden sváb családban - a húsleves. Akkoriban nem tartozott a kedvenceim közé, ma már annál inkább. Viszont a májgombóc (Einmochkneill), amit nagymamám csinált hozzá, gyakran már el sem jutott az ebédlőasztalig :) 


Hienesupn /Tyúkhúsleves 6 személyre

Hozzávalók:
kb. 2 kilós tyúk
1/2 kg marhalábszár
4 közepes sárgarépa
2 közepes fehérrépa
1 karalábé
1 kis zeller
 ½ fej kis kelkáposzta
1 fej hagyma
1 kis krumpli
1 gerezd fokhagyma
só ízlés szerint
10 szem egész bors
10 szem szegfűbors


A hozzávalókat lassú tűzön addig főzzük, míg a hús és a zöldségek megpuhulnak.


Einmochkneill / májas zsemlegombóc (6 személyre)

6 szikkadt zsömle
1 csirkemáj
4 tojás
1 csokor petrezselyem levél apróra vágva
bors, só


Elkészítés: a szikkadt zsömlét beáztatom, jól kinyomkodom. A 4 tojássárgáját, petrezselymet, borsot és sót a kapart csirkemájjal és a zsömlével jól összedolgozom, a végén pedig a felvert tojásfehérjét óvatosan hozzákeverem. Kis gombócokat formázok és  forró olajban kisütöm

A receptért köszönet Dr. Mirk Máriának!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kattintás