2012. november 6., kedd

Allerheiligenstriezel (fonott kalács)


Ezt a fajta fonott kalácsot régen Mindenszentek ünnepén és húsvétkor is megsütötték, ezt ajándékozták a keresztszülőknek.

Hozzávalók:
3/4 kg liszt
12 dkg vaj
18 dkg cukor
2 tojás
5 kanál sütőrum
1 citrom reszelt héja
kb. 1/4 l tej
2,5 dkg élesztő
csipet só


Elkészítés:
Az élesztőt 1,5 dl langyos cukros tejben megfuttatjuk. A szitált liszt közepébe öntjük, a lágy vajat és a többi hozzávalót is beletesszük, majd simára dagasztjuk, amíg a lágy tészta elválik az edény falától. Legalább egy óra hosszat kelesztjük meleg helyen.
Újra dagasztjuk, majd fonjuk és megformáljuk. Ha kész, még egyszer 15 percig kelesztjük, majd tejjel, vagy tejföllel, vagy tojással megkenjük. Kb. 200°C-on kb. 30 percig sütjük. A sütőbe helyezzünk egy kis lábosban vizet, amit 10 perc után kiveszünk, és ugyanakkor 180°C-ra visszakapcsoljuk a sütőt.
Ugyanebből a tésztából készül pici cukorral és több sóval a „flézl”, a sós apró fonott kalács, amelyet durva sóval és köménymaggal szórunk meg.


A receptért köszönet Dr. Mirk Máriának!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kattintás