2012. október 13., szombat

Hienesupn és Einmochkneill


 A vasárnapi ill. ünnepi ebéd elmaradhatatlan fogása volt gyerekkoromban -mint minden sváb családban - a húsleves. Akkoriban nem tartozott a kedvenceim közé, ma már annál inkább. Viszont a májgombóc (Einmochkneill), amit nagymamám csinált hozzá, gyakran már el sem jutott az ebédlőasztalig :) 


Hienesupn /Tyúkhúsleves 6 személyre

Hozzávalók:
kb. 2 kilós tyúk
1/2 kg marhalábszár
4 közepes sárgarépa
2 közepes fehérrépa
1 karalábé
1 kis zeller
 ½ fej kis kelkáposzta
1 fej hagyma
1 kis krumpli
1 gerezd fokhagyma
só ízlés szerint
10 szem egész bors
10 szem szegfűbors


A hozzávalókat lassú tűzön addig főzzük, míg a hús és a zöldségek megpuhulnak.


Einmochkneill / májas zsemlegombóc (6 személyre)

6 szikkadt zsömle
1 csirkemáj
4 tojás
1 csokor petrezselyem levél apróra vágva
bors, só


Elkészítés: a szikkadt zsömlét beáztatom, jól kinyomkodom. A 4 tojássárgáját, petrezselymet, borsot és sót a kapart csirkemájjal és a zsömlével jól összedolgozom, a végén pedig a felvert tojásfehérjét óvatosan hozzákeverem. Kis gombócokat formázok és  forró olajban kisütöm

A receptért köszönet Dr. Mirk Máriának!


Strúll (rétes)

Emlékszem, tátott szájjal bámultam, amikor mamám csak nyújtotta és nyújtotta a tésztát, amíg az akkora nem lett, mint az asztal.. Manapság, amikor már félkész rétestésztákat lehet kapni, kevesen veszik a fáradságot, hogy a régi receptek alapján rétest készítsenek. Pedig megéri, hiszen a hagyományos ízek nem csak finomabbak, hanem eszünkbe juttatják gyermekkorunk szép emlékeit.
 
 
Tészta (12 rúd réteshez):
Rusz Boris néni receptje

Hozzávalók:
1kg rétesliszt,
6 dió nagyságú zsír
2 tojás
pici só
kb. 2 bögre forró víz
 
A hozzávalókat tésztává dagasztani, a tál oldalához verni, amíg hólyagot vet. 6 cipót készíteni, olajjal bekenni, olajozott deszkára tenni és meleg lábossal letakarni (vagy nylonzacskóba tenni) és pihentetni. A konyhaasztalt fehér lepedővel leteríteni, liszttel megszórni és a tésztát asztal nagyságúra kinyújtani. (Ha nagyobb asztalunk van, kevesebb cipót készítünk a tésztából.)

Töltelékek:
káposzta: 1 kisebb fejes káposztát lereszelni, olajon v. zsíron megpirítani, sóval, borssal ízesíteni

krumpli és mák: közepes krumplikat héjában megfőzni, kihűteni, a kinyújtott tésztára reszelni, darált mák és cukor keverékével (10-10 dkg) megszórni, 1 pohár tejföl és 1 tojássárgája keverékével, majd pár kanál olajjal megöntözni
 
aludttej: rétesenként 2 dl aludttejbe (v. kefírbe) és 1 tojás sárgájába 1 kiflit karikára vágni, cukorral, vaníliacukorral és citromhéjjal ízesíteni, áztatni, töltés előtt a tojások habbá vert fehérjét belekeverni

Köszönet a receptért Dr. Mirk Máriának!






2012. október 12., péntek

Supfnudl

Gyerekkorom egyik nagy kedvencével, a krumplis nudlival (Supfnudl) kezdeném a receptek sorát. Helyesbítek: még mindig kedvencem, de sajnos már nagyon rég nem ettem olyan jót, amilyet nagymamám csinált. Mi mindig édesen, porcukorral ettük, de lehet hogy meg fogom kóstolni a többi változatot is :)

Krumplis nudli (supfnudl)

Hozzávalók:
1 kg krumpli, kb. 40 dkg liszt, 1 tojás, 10 dkg zsemlemorzsa, 4 dkg zsír, só.
Elkészítés:
Főtt krumplit forrón meghámozni, áttörni és hűlni hagyni. A liszttel, tojással és sóval tésztává gyúrni. Lisztezett deszkán fél cm vastagra kinyújtani, a lapból kb. 5 cm széles csíkokat vágni, a csíkokat 1 cm széles darabkákra vágni és egyenként nudlivá sodorni. Forrásban levő sós, kicsit zsíros vízben lassan főzzük, miután a víz tetejére feljöttek, még 10 percig. A morzsát a zsíron megpirítjuk, a nudlikat beleforgatjuk.
Tálalhatjuk megsózva és salátával / savanyúsággal, de porcukrozva, lekvárral vagy kompóttal is, de beleforgathatjuk pirított hagymás krumpliba is, mint a krumplistésztát.
Ebből a tésztából készíthetünk szilvás gombócot is, de bablevesbe is gombócot levesbetétként.
 
 
 
A receptért köszönet Dr. Mirk Máriának!
 

2012. október 11., csütörtök

Mert énekelni jó!

A pilisszentiváni tájházban szerdánként 18 órakor sváb énekeket énekelnek  lelkes dalkedvelők, mindkenkit szeretettel várnak!

2012. október 9., kedd

Egy kicsit a miértről..

Már régóta tervezem egy, a pilisvörösvári-pilisszentiváni-solymári sváb közösség hagyományait, programjait, egyesületeit bemutató blog elindítását.
 
Azért is érzem szívügyemnek a sváb hagyományok ápolását, mert jómagam színtiszta sváb családból származom, és úgy érzem, tartozom a nagyszüleim emlékének azzal, hogy az örökségüket csokorba szedem és bemutatom a fiatalabb generációnak.
Természetesen nem maradhatnak ki blogomból a jelenkor eseményei, egyesületei, hírei sem, ezeket napi szintem próbálom majd frissíteni. Ehhez szívesen veszek minden olyan ötletet, javaslatot, programajánlót, melyet szívesen megosztanátok másokkal.
 
Jó böngészést, olvasást, hagyományőrzést kívánok!

Kattintás