2012. december 1., szombat

Adventszopf


Ezt az egyszerű és finom süteményt Németországban gyakran készítették el adventi időszakban, egy velem egyidős újságban találtam rá a receptjére. :)


 
Hozzávalók:
1 kocka élesztő
250 g tejföl
450 g liszt
50 g cukor
100 g vaj
1 tojás
1 evőkanál rum
50 g mazsola
50 g darált mandula
A díszítéshez:
1 tojássárgája
szeletelt mandula
 
Tészta elkészítése:
1. Az élesztőt szétmorzsoljuk, a tejfölt kicsit felmelegítjük.
2. A lisztet beleszitáljuk egy nagyobb tálba, kis mélyedést nyomunk a közepébe, ebbe öntjük az élesztőt, a tejfölt és 20 g cukrot, összekeverjük egy kis liszttel, hogy sima legyen és kb. 15 percig letakarva meleg helyen kelesztjük.
3. A kovászt összekeverjük a liszttel és kézzel jól összegyúrjuk. A szobahőmérsékletű vajat, tojást, rumot, mazsolát, 30 g cukrot és a darált mandulát beledolgozzuk a tésztába. Kb. 1 órán át kelesztjük letakarva.
4. A kelt tésztából 3 egyforma vastag "rudat" formázunk, és kör alakú copfot "fonunk" belőle. Koszorúformára alakítjuk, a lyukakat kiegyenlítjük, majd kivajazott sütőfelületre téve 30 percig pihentetjük.
5. A sütőt előmelegítjük. A tojássárgáját felverjük és sütőecsettel bekenjük vele a tésztát, majd manduladarabokkal megszórjuk. Kb. 40 perc alatt aranybarnára sütjük és sütőrácson hagyjuk kihűlni. (elektromos sütő: 200 fok, gáz: 2-es fokozat, légkeveréses sütő: 175 fok)
 
Jó étvágyat hozzá!




 


2012. november 29., csütörtök

Ligeti Cseperedő Német Nemzetiségi Tagóvoda / Szabadság utca


"Van-e szebb hivatás, mint új kertbe az első jó magot vetni?" (Kodály Zoltán)
 
Óvodánk 1958-ban épült,  2004-ben újjáépítették és bővítették  öt csoporttá. Fő célunk, hogy a gyermeki  ismeretszerzés, személyiség fejlesztés ne iskolás módon és módszerekkel valósuljon meg, hanem játékosan, az óvodás gyermek életkori sajátosságaihoz igazodva. Minden gyermeket a saját képességeinek megfelelően, az elérhető legmagasabb szintre igyekszünk juttatni. Arra törekszünk, hogy óvodánk az a hely legyen,  ahol a gyermekeket szeretet és derű, biztonság és megértés veszi körül, ahol jókedvűen töltik napjaikat.
 
" Werde was du noch nicht bist,
Bleibe, was du jetzt schon bist.
In diesem Bleiben und Werden
Liegt alles Schöne auf Erden." (Franz Grillparzer)
 
Óvodánk mind az öt csoportjában német nyelvi nevelés folyik. Ennek biztosításához programunk a gyermekek megismerő tevékenységét  veszi alapul, köré szervezzük a pedagógiai feladatokat. Útmutató a gyermek fejlődési üteme.
Célunk: a német nyelv  megszerettetése, a német kisebbségi  területen meglevő kultúra, hagyomány ápolása, továbbadása, illetve átmentése az ifjabb generációk számára. A gyermek életkori sajátosságainak figyelembe vételével próbáljuk a nyelvi környezetet biztosítani. Mindezt az óvodai napirendbe ágyazva, játékos módszerekkel valósítjuk meg. Igy érhetjük el, hogy kedveljék, érdeklődjenek a nyelv iránt és örömet jelentsen annak elsajátítása. Egyben megalapozzuk az iskolai nyelvtanuláshoz szükséges készségeket, képességeket. 
Az óvoda természetes közege a hagyományőrzésnek.  Hagyományok ápolása közben történő együttjátszás, tervezgetés örömtelivé, izgalmassá teszi a várakozás időszakát. Maga az ünnep vidám, felszabadult együttlét. Rövid verseken, mondókákon, dalokon keresztül  ismertetjük meg a gyermekekkel a sváb nyelvjárást
Nemzetiségi ruhába öltözve részt veszünk városi rendezvényeken – Nemzetiségi délután,  Szüreti felvonulás, Májusfa állítás – ahol sváb verseken, mondókákon kívül egyszerű tánclépésekkel elsajátított táncot is előadnak a gyermekek. Ezen kívül részt veszünk a minden évben  megrendezésre kerülő  Kinderlieder und Tänze c. fesztiválon.


A kisgyermekkor legfontosabb és legfejlesztőbb tevékenysége a játék . Az értelmi képességek kibontakozása is a játékon keresztül történik, nem elszakítva a nevelés többi területeitől, az érzelmi-szociális és a testi neveléstől.
játék a kisgyermek elemi szükséglete, legjellemzőbb életkori sajátossága.  Fontosnak tartjuk, hogy az önfeledt játék a gyermekek mindennapját áthassa, ezáltal saját erejükből, kedvtelve gyarapodjon értelmük, csiszolódjon érzelmi világuk és így tapasztalataik útján fedezhessék fel a világot. A gyermekek sokkal jobban megjegyzik azokat a dolgokat, amit élményszerű tapasztalatként sajátítanak el, mint amit csak hallanak. Ezekhez zenei, vizuális, matamatikai, irodalmi fejlesztő feladatokat kapcsolunk kötetlen, kötött, alkalomszerű vagy rendszeres formában mindkét nyelven.  A játék mellett igyekszünk  sok olyan élményt nyújtani a gyermekeknek,  amelyek a későbbi  játékukban kiteljesedve gazdagítják személyiségüket, erősítik bennük az összetartozás érzését.
’’ A szó nem elég, példák által kell tanítanod, és csak azt tudod megtanítani, amire tapasztalatokon keresztül tettél szert.’’   (ismeretlen)
Mindent megteszünk annak érdekében, hogy gyermekeink fogékonyak legyenek a világ dolgai iránt, akik érzelmekben gazdagok, akik képesek társas kapcsolatokat  kiépíteni, értékelni. Nevelési filozófiánk egyik legfontosabb alapelvének tekintjük, hogy minden gyermek a saját képességei szerint és annak figyelembe vételével nevelhető, fejleszthető. 
’’Nem létezik kudarc, csupán késlekedő siker!’’ (Helene Hadsell)
A ránk bízott gyermekeket  személyiségük és egyéni fejlődési ütemük tiszteletben tartásával a közösségi együttélés és kultúránk értékeinek közvetítésével kívánjuk nevelni. Segítjük, hogy sok játékkal, mesével, utánzásos tanulással óvodáskorukat gondtalanul, igazán gyerekként élhessék.
Az óvoda pedagógusai és valamennyi dolgozója arra törekszik, hogy tudása legjavát adva hittel és hivatásszeretettel nevelje a jövő generációját.
’’Azért vagyok pedagógus, hogy a természetnek nyers gyémántját szép vigyázattal csiszoljam kristályba.’’  (Németh László)
 
 
 
 

2012. november 27., kedd

Vörösvári Újság novemberi szám

Megjelent a Vörösvári Újság novemberi száma. Egy kis ízelítő a tartalomból:
 

A novemberi címlapon egy pilisszentiváni házaspár kapott helyet, akik idén rendhagyó módon nem vörösváriként nyerték el a Pilisvörösvárért emlékérmet, köszönhetően a Német Nemzetiségi Vegyeskórus irányításának és a német nemzetiségi kultúra megőrzéséért tett erőfeszítéseiknek. Rajtuk kívül a többi idei kitüntetettről is olvashatnak a lap hasábjain.
 
Képes beszámolót közöl az újság az október 23-ai megemlékezésről és az idősek napján tartott rendezvényről. Beszámol a közmeghallgatásról és az elmúlt hónap kulturális eseményeiről, többek között Singer Magdolna halottak napja után tartott előadásáról a gyász témájában. A polgármesteri interjúban szó esik a zeneiskola visszaköltözéséről és a többi aktuális változásról a városban.
A gerstetteni fúvószenekarnak a  Müller kávéházban tartott jó hangulatú   fellépéséről  is olvashatunk a novemberi lapszámban.



A Vörösvári Újság novemberi száma kapható a vörösvári üzletekben.

2012. november 26., hétfő

Sváb főzőtanfolyam

Szombaton 15 kezdő és tapasztalt háziasszony ismerhette meg néhány régi sváb étel készítésének fortélyait a pilisszentiváni Német Nemzetiségi Önkormányzat szervezésében.
 
Wippelhauser Andrásné és Brandhuber Jánosné lelkesen adták tovább tudásukat a résztvevőknek. Megismerhettük a révelszupn (reszelttésztás leves - a receptje már olvasható a blogon), a tinszt fleis (párolt hús), Horthy-lepény, krámütácskel (tepertős pogácsa) és krészti krumbian (pirított krumpli) elkészítésének titkait. Miközben készültek az ételek, sok praktika, tanács is elhangzott -  megtudhattuk például, hogy a jó bejgli titka a házi  zsír, mitől nyúlik szépen a rétes tésztája, mi is az a mülikrein, mitől lesz igazán finom a káposztasaláta.
Jó hangulatban telt a délelőtt, a végén pedig jóízűen elfogyasztottuk a nagyon finomra sikeredett ételeket, néhány karácsonyi dal kíséretében.
 
Ami számomra csalódást okozott, az a fiatal generáció kis létszáma. Sokkal több fiatal háziasszonyra számítottam, hiszen addig lehet tanulni azoktól, akik birtokában vannak nagyszüleink tudásának, amíg még köztünk vannak- ez pedig remek lehetőség volt tapasztalatok, információk, praktikák szerzésére.
Bízom benne, hogy a legközelebbi tanfolyamon, jövő tavasszal megduplázódik az érdeklődők létszáma.
 
Készül a Horthy-lepény...
 

a tinszt fleis...


és a krámütácskel:


Köszönjük a lehetőséget a szervezőknek!

 
 
 
 
 
 
 
 
 

2012. november 25., vasárnap

Pilisvörösvári Német Nemzetiségi Vegyeskórus

A Pilisvörösvári Német Nemzetiségi Vegyeskórus 1989. január 30-án, 18 alapító taggal alakult meg, Pilisvörösvár fennállása 300 éves jubileumi ünnepségeinek idején. A kórust megalakulásakor Hidas György tanár úr vezette, s a kórus kezdetben az általa gyűjtött sváb népdalokat énekelte.
1990-től Neubrandt Ferenc és felesége, Piroska irányítja a kórust. Ők új távlatot nyitottak az énekesek számára, hiszen szívós és fáradhatatlan munkával a kétszólamú német népdalok mellett egyre több klasszikus 4 szólamú kórusművet tanítottak be a kórusnak.
Az énekkar tevékenyen részt vesz a város német nemzetiségi és egyházi hagyományainak ápolásában. Rendszeresen fellépnek a Farsangtemetés, a Májusfaállítás- vagy bontás, a Hősök napi megemlékezés, az évek óta nagy sikerrel megrendezett „Vörösvári Napok” alkalmából a nagytemplomi "búcsúi koncertet" rendezvényen, ahol több rangos pilisvörösvári zenészek, énekesek vendégszereplései gazdagítják műsorunkat, a Szüreti felvonulás, az őszi Német Nemzetiségi Délután rendezvényein. Rendszeres résztvevői a soproni német kulturális hétnek, valamint a német nemzetiségi kórusok számára rendezett egyéb kórustalálkozóknak
Szoros és kölcsönösen jó kapcsolatot ápolnak többek között a pilisszentiváni, a solymári, a budakeszi, a taksonyi, a szendehelyi és a dunaharaszti német nemzetiségi kórusokkal. A kapcsolattartás jegyében több alkalommal rendeztek kórustalálkozót Pilisvörösváron, s eleget tettek más kórusok meghívásainak.
Részt vesznek a testvérvárosi kapcsolatok elmélyítésében is. Nagyon jó kapcsolatot alakítottak ki pl. a gröbenzelli énekkarral, 2004-ben ők látták vendégül a pilisvörösvári német nemzetiségi vegyeskórust, 2005-ben meg ők voltak vendégei a vegyeskórusnak.
A kórus az elmúlt években több minősítő hangversenyen is részt vett, nagy sikerrel:
2000-ben aranykoszorús helyezést,
2004-ben és 2007-ben dicséretes arany minősítést,
2010-ben  kitüntetéses arany helyezést értünk el.
Az elmúlt bő húsz éve alatt a kórus tagjai baráti társasággá kovácsolódtak. Hitvallásuk: a zene, a dal, a közös éneklés amely nemcsak örömet nyújt, hanem formálja, neveli is az embereket, és így jó szándékú, békés közösséget alkothatunk. A kórustagok sok időt áldozva készülnek fellépéseikre, tanulják az új dalokat. Lelkesen, magas szakmai színvonalon énekelnek, és így a közönséget is magával tudják ragadni. Tevékenységük példaértékű. Vendégszerepléseik során méltón képviselik városunkat.
Karmestereik 30 éves szakmai tapasztalattal rendelkeznek és fáradoznak a kórusért.

Pilisvörösvár Város Önkormányzata a Német Nemzetiségi Vegyeskórus részére két évtizedes magas színvonalú énekkari tevékenységéért, valamint a német nemzetiségi hagyományok ápolása terén kifejtett kiemelkedő munkájának elismeréseként Pilisvörösvárért emlékérmetadományozott.
Ezúton is szeretnénk megköszönni jelenlegi szponzoraink támogatását, és örömmel vennénk, ha még többen segítenék munkánkat. 
A közös éneklés nem csak örömet nyújt, hanem formálja, neveli az embereket és így jó szándékú, békés közösséget alkot.
Ezzel a szándékkal és ebben a hitben állunk mindig a Tisztelt Közönség elé.
Minden korosztályból szeretettel várjuk sorainkba az énekelni szeretőket.
 
Honlap: http://nnvp.hu/
 
Kapcsolat:
Lukács Magdolna (kóruselnök)  Telefon: +36 30 773 97 63
email:  lukacs.magdi@t-online.hu
Benedek János (elnökhelyettes, honlap szerkesztője)  Telefon: +36204979914 email: pvvkorus@freemail.hu

 

Kattintás