2013. január 4., péntek

Horthy-lepény


Közkívánatra! :)
 
A Horthy-lepény régen főleg Szentivánon volt közkedvelt sütemény - nagyon finom, kiadós.  Szódabikarbónával vagy szalalkálival is elkészíthető.
 
Tészta:
80 dkg liszt
20 dkg cukor
10 dkg zsír (melegítve)
1 ek. szódabikarbóna vagy 2 dkg szalalkáli
1 pohár tej (melegen)
1 tojás
 
Töltelék:
1 liter tej
25 dkg cukor
2 ek. kakaó
3-4 ek rum
6 ek. liszt
1 pohár tej
10 dkg vaj
 
A tészta hozzávalóit alaposan összegyúrjuk, 7 vékony lapot sütünk (ha csak 6 lesz, az se baj :) ).
A liter tejet feltesszük főni, közben a száraz hozzávalókat az 1 pohár tejben kikeverjük és beleöntjük a tejbe. (Fontos, hogy a tej még ne legyen forró, csak langyos!) Állandóan kevergetve felforraljuk -nagyon fontos az állandó keverés, könnyen odakap-, majd amikor már pudingszerű, levesszük a tűzről és kihűtjük. A vajat és a rumot hozzákeverjük, majd megkenjük a tésztalapokat a krémmel. 1-2 napig állni hagyjuk.
 
 
 
A szalalkális változatot itthon már többször sütöttem, nagy sikere volt mindig. (Ne ijedjen meg, aki még nem használt szalalkálit-sütés közben elég szúrós szaga van, de az ízén és a sütés után ez nem érződik.)
A szódabikarbónával készült tészta kicsit lágyabb, tömörebb, a főzőtanfolyamon ezt a változatot készítettük el.
 
Jó étvágyat!!
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kattintás