2013. február 25., hétfő

Szentiváni Újság februári szám


 Egy kis ízelítő a Szentiváni Újság februári számából:



Stocker Andrea, a Pilisszentiváni Fúvószenekar zenésze nyerte el nemrég a magyarországi német nemzetiség legjelentősebb ifjúsági elismerésének számító Valeria Koch-díjat, amit az érettségi előtt álló fiatal hölgy a Kongresszusi Központban január 12-én megtartott Országos Sváb Gálán vehetett át. A hírről annak idején több internetes portál – köztük blogunk – is beszámolt, a Szentiváni Újság ezért ez alkalommal egy vendégcikkel, a Várkapu.info interjújának megjelentetésével köszöntötte a díjazottat, aki a cikkben nemcsak sváb gyökereiről vallott, de arról is beszélt, miért leli örömét mai tizenévesként a nemzetiségi hagyományőrzésben.


Egy különös, gyaníthatóan helyi vonatkozással is bíró érdekességről olvashatnak beszámolót a Szentiváni Újság helytörténeti rovatában: bár a községben nemrég elakadt az a kezdeményezés, amely az Osztheimer családról kívánta elnevezni az egyik névtelen utcát, a Délvidék egyik kisvárosában viszont valaha született ilyen utcanév. Az ugyan még nem egyértelmű, hogy ugyanarról a családról van-e szó, de a felfedezés mindenképp számot tart a Pilisszentiván története iránt érdeklődők figyelmére.


Bár 67 éve Budaörsön indult a magyarországi települések tucatjainak sorsát megpecsételő kitelepítés, Solymáron zajlott az első megemlékezés az ennek emlékére létesített országos emléknap alkalmából, január 19-én. Pilisszentiván ugyan, a szénbányájának köszönhetően szinte teljesen kimaradt a szégyenteljes eseménysorozatból, a Szentiváni Újság mégis fontosnak tartotta, hogy az emléknapról a községben élők is első kézből olvashassanak, már csak a sorsközösség vállalása okán is. Ugyanitt olvasható az a felhívás, amit a rózsaesküvők hagyományait felidéző, készülő kiállítás kapcsán intéztek az olvasókhoz a környék helytörténészei, s a felhívás érdekességképpen kiegészül azon házasságok anyakönyvi adataival is, amelyeket rózsalakodalomként kötöttek 1882 és 1914 között Pilisszentivánon.
 
A böjti időszak a keresztény egyházakban a húsvéti előkészület ideje, melyet Jézus kínszenvedésének az emlékére tartanak; aki ilyenkor tér be egy templomba, sehol sem lát virágdíszítéseket, nincsenek bálok, esküvők, bálok, sok család étrendjéről Húsvétig eltűnik a hús is. A Szentiváni Újság összefoglalójából a vallási hagyományokban járatlanok is betekintést kaphatnak abba, hogy hogyan és miért alakultak ki a farsanghoz és az azt követő böjthöz kapcsolódó hagyományok, és ezeknek milyen változataik alakultak ki az elmúlt évszázadokban.

Nem várt, kényszerű tisztújításra került sor a szentiváni horgászok évindító közgyűlésén, januárban ugyanis tragikus körülmények közt elhunyt Bácsi Károly titkár (a képen), emiatt a tagság úgy döntött, hogy több ponton is átalakítják a vezetőség összetételét, jövőre pedig teljes tisztújítást tartanak. Hasonló cipőben jár a község nyugdíjas egyesülete – mint a környék legnagyobb létszámú nyugdíjas szervezete – is: ez esetben is egészségi okokból került sor egy személyi váltásra a vezetőségben, a teljes elnökség pedig az év végével kíván leköszönni posztjáról. A részleteket – a két közgyűlési beszámolóval együtt – ugyancsak megtalálják a Szentiváni Újság februári lapszámában.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kattintás