2013. február 11., hétfő

Zimtkropfe


Eredeti csolnoki sváb recept! :)

Hozzávalók:

25 dkg margarin (vagy vaj)
4 csésze liszt (kb. 40-50 dkg)
4 tojás sárgája
2 dkg élesztőt
pici só
kis tej

A margarint (vagy vajat) egy csésze liszttel (kb. 10 dkg) összemorzsoljuk, vagy robotgéppel összekeverjük. A maradék 3 csésze lisztet (kb. 30-40 dkg) a 4 tojás sárgájával, az élesztővel, a sóval és kis tejjel összegyúrjuk, hogy jól nyújtható tésztát kapjunk. Kinyújtjuk a tésztát, majd az előzőleg összekevert vajas tésztát rákenjük. 4x hajtogatjuk és újra nyújtjuk. 15 percet pihentetjük, hogy a "célszerszámra" rá tudjuk tekerni. 
Tojásfehérjével összeragasztjuk és bő olajban kisütjük. Fahéj, porcukor és vaníliás cukor keverékében megforgatjuk vagy beszórjuk.



Célszerszám :)) 
(ha valakinek kéne egy ilyen, írjon nekem!):


Köszönöm Óvári Sándornak, hogy felhívta a figyelmemet erre a hagyományos sváb süteményre, illetve Boda Csabáné Marikának köszönet a receptért!





4 megjegyzés:

  1. Ezt a sütőformát lehet kapni valahol még? Nagymamám (bár ő baranyai sváb volt) sokszor sütötte ezt, meg a hólabdát (amihez szintén speciális fogószerű formája volt). Itt Debrecenben biztos, hogy teljesen ismeretlenek ezek.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Érdeklődő! Egy kis türelmet kérek, hamarosan tudok elérhetőséget küldeni az úriemberhez, aki gyárt még ilyen formát. Üdvözlettel, Steckl Rita

      Törlés
    2. Kedves Érdeklődő! A szerszámot Nagy Attila készíti, Csolnokon, íme a telefonszáma:0620-981-72-02

      Törlés
  2. Tiszteletem Klányi Pálné vagyok. Én nagyon szeretnék 2 db rendelmi! Lehetséges még?

    VálaszTörlés

Kattintás