2013. április 8., hétfő

"A hagyomány nem a hamu őrzése, hanem a láng továbbadása!"


"A hagyomány nem a hamu őrzése, hanem a láng továbbadása!" (Morus Tamás)

Minap ezt az idézetet kaptam egy ismerősömtől. Utánanéztem, honnan is származhat ez a szép gondolat- Morus Tamás tollából, aki a XVI. század nagy államférfija volt. És bár több száz éve írta le ezt a mondatot, igaz ez még napjainkban is... Manapság egyre fontosabbak lesznek azok a dolgok, melyekhez kötődünk és melyek közösséget formálnak belőlünk.

Érdekelne, számotokra mit jelent a hagyományőrzés? Mi az, amit örökül kaptatok szüleitektől, mi az , ami csak később kapott szerepet életetekben? Milyen sváb hagyományokat, szokásokat ápoltok otthon, és adtok tovább gyerekeiteknek? Hogyan tudjátok beépíteni a hétköznapokba a hagyományőrzést? Mi az, amit hiányoltok a környéken a német nemzetiségi és hagyományőrző szervezetekkel, tevékenységekkel kapcsolatban? Milyen lépéseket kell szerintetek megtenni ahhoz, hogy a hagyományok tovább éljenek, és unokáink is ismerjék őket? Kell-e "modernizálni" a mai világ ízlésének megfelelően a hagyományokat, és ha igen, milyen eszközökkel?

Várom a véleményeteket, ötleteiket, történeteiteket! Igazából bármiről írhattok a hagyományőrzéssel kapcsolatban, a fenti pár kérdéssel csak támpontokat szerettem volna adni... A leveleket összefoglalva közzéteszem majd.

Írhattok itt a blogon megjegyzésként, vagy e-mailben a steckl_rita@yahoo.de e-mail-címre, de Facebookon is küldhettek üzenetet.






1 megjegyzés:

  1. Morus Tamás :" nem a hamu őrzése, hanem a láng továbbadása ".... Tetszik !

    Nem felejtünk !

    VálaszTörlés

Kattintás