2013. április 5., péntek

Solymári Magazin áprilisi szám


Megjelent a Solymári Magazin áprilisi száma, többek között az alábbi nemzetiségi témákkal:



Nyolcan vehettek részt nemrégiben a solymári általános iskola képviseletében a diákok számára kiírt német vers- és prózamondó verseny megyei fordulójában, sőt egyikük, a másodikos Bartha Stefánia az országos döntőbe is bejutott – ezekre a szép eredményekre utal áprilisban a Solymári Magazin címlapja is. Természetesen a lapban beszámoló olvasható a verseny területi és megyei fordulójáról – melyek ez évben a pilisszentiváni iskolában zajlottak –, valamint az megismerhetik az olvasók a megmérettetés solymári vonatkozású eredményeit is.


Tavaly november 25-én egész estés fórumot szerveztek a solymári németség sorsáért aggódók a helyi nemzetiségi szervezetek képviselői és egyéb érdeklődők számára, a nemzetiséget érintő kérdésekről. Természetesen minden téma és minden hozzászólás nem férhetett volna be egyetlen estébe, március 10-én ezért ez újabb „fordulóval” folytatódott a helyi németség helyzetéről folytatott párbeszéd. Igaz, erről a második sváb fórumról sok érdeklődő lemaradt egy programütközés miatt, a rendezvény beszámolóját azonban rövidesen bárki elolvashatja a Solymári Magazin nemzetiségi rovatában.

Több lapszámon átívelő vita alakult ki nemrég a Solymári Magazinban arról, hogy mik is voltak a magyarországi német kitelepítés közvetlen előzményei és politikai motivációi. A vita reménybeli lezárásaként most dr. Ungváry Krisztián történész egyik, német eredetiből fordított cikkét közli a lap. A széles körű kutatáson alapuló összefoglalásból kiderül, hogy egyes közéleti mozgalmak és politikai körök már a második világháború kitörése előtt korlátozni kívánták a „nem turáni magyar elemek” magyarországi térnyerését, s a svábok kitelepítésére vonatkozó első javaslatok is már 1939-ben felmerültek

A fentiek mellett beszámol a lap a pilisvörösvári Friedrich Schiller Gimnázium 50 éves jubileuma alkalmából tartott ünnepi rendezvényekről – melyek csúcspontja március 23-án a költő szobrának felavatása volt –, megismerkedhetnek az olvasók Solymár új Széchenyi-díjasával, és az önkormányzat által alapított ifjúsági kitüntetések idei díjazottjaival is. Mindezeken felül számos más érdekesség is található a Solymári Magazin áprilisi számában, amely április 5-étől kapható a község üzleteiben.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kattintás