2013. június 10., hétfő

Solymári Magazin júniusi szám


Már kapható a Solymári Magazin júniusi száma:



Ritka sikert aratott egy solymári másodikos kislány a német vers- és prózamondó verseny május közepén, Pesterzsébeten tartott országos döntőjén: a sváb családból származó Bartha Stefánia harmadik helyezést ért el az 1–4. osztályosok korcsoportjában, nemzetiségi kategóriában. A döntő utáni első tanítási napon Stefi örömmel vállalta a Solymári Magazin megkeresésére, hogy mesél a versenyről: először elszavalta az általa elmondott történetet, majd – miután a beígért tanári segítség nem érkezett meg – a megilletődöttség legcsekélyebb jele nélkül belevágott egyedül is élményei felidézésébe.



Bár több mint két hónapja már annak, hogy a solymári szakaszon is buszok helyettesítik az esztergomi vonatokat, a vasútvonal átépítése miatt, nemrég derült csak ki, hogy az eredetileg tervezett helyén – az Auchan-benzinkút vonalában – nem épülhet meg annak az elkerülő útnak a felüljárója, amellyel a solymári közúti átkelőhelyet kívánják kiváltani, a vasúti pálya kétvágányúra történő átépítése után. A váratlan új fejlemény kapcsán a Solymári Magazin a fejlesztés beruházójától, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt-től kért tájékoztatást arról, hogy hogyan kerülhetett erre sor, és okoz-e csúszást vagy költségnövekedést a felüljáró nyomvonalának kényszerű újratervezése.


„Riválisa” támadt Solymár eddigi két újságjának a községi lakótelepen, nemrégiben ugyanis havi hírlevelet indított az Összefogás a Lakótelepért elnevezésű civil kezdeményezés, teljesen önerőből. Az információs kiadványból eddig három szám jelent meg, egyelőre csak egyetlen A4-es oldalnyi terjedelemben, a kezdeményező Gabai Zsanett szerkesztésében: a harmadik számból azonban már minden érintett lakos postaládájába jutott egy-egy példány, és persze elolvasható az összes eddigi szám a mozgalom facebook-oldalán is. A Solymári Magazin júniusi számában rövid kedvcsináló ismertető olvasható a kis kiadványról.

Különleges élményekhez juthattak nemrég azok a solymári iskolások, akik egy pályázat eredményeként bejárhatták Budapest Főváros Levéltárának fontosabb részeit, és ottani foglalkozásokon, illetve egy vetélkedőn keresztül ismerkedhettek az intézményben őrzött értékekkel. A Solymári Magazin többek közt e kezdeményezés születéséről is kérdezte a ritkaságszámba menő program egyik ötletgazdáját, a Solymáron élő Breinich Gábor korábbi főigazgató-helyettest, a levéltár tudományos titkárát, de szóba került az is, hogy egyre több már az olyan levéltári dokumentum, amely az interneten is bárki által ingyenesen böngészhető.


A fentiek mellett megismerkedhetnek a lap olvasói a Solymár 2. számú választókörzetében június 16-án tartandó időközi választás jelöltjeivel, a Solymárért kitüntetés idei díjazottjával, és számos más érdekesség is található a Solymári Magazin júniusi számában, amely június 7-étől kapható a község üzleteiben.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kattintás