2013. július 29., hétfő

50. Europeade Fesztivál


"Was die  olympischen Spiele für den Sportler,  das ist die  EUROPEADE für die  Tänzer, Sänger  und  Musikanten …“

Idén 50. alkalommal rendezték meg 14 év után újra Németországban az Europeade Fesztivált, mely a legnagyobb európai népzenei találkozó. A tömegeket megmozgató nemzetközi eseménynek a türingiai Gotha adott otthont július 17-21 között.
A környékről a Pilisvörösvári Német Nemzetiségi Tánccsoport,  a solymári Herbstrosen, a Mányi Német Hagyományőrző Táncegyüttes, a zsámbéki Lochberg Regionális Tánccsoport, valamint a SchwabenKraft, Die Adlersteiner és a Werischwarer Burschen vett részt a fesztiválon.


Elsőként a SchwabenKraft beszámolóját, majd Fuchs Sandra Titanilla /Lochberg Tánccsoport cikkét olvashatjátok a nagyívű eseményről.

A SchwabenKraft lelkesen írt az élményekről Facebook-oldalán :

"5 nap,
több, mint 5.000 résztvevő,
több, mint 100.000 látogató...

Ez volt az 50. Europeade fesztivál július 17 - 21 között Gothában (Németország).

Több alkalommal kísértük a mányi és a pilisvörösvári tánccsoportokat, "körbezenéltük" a belvárost a szombat délutáni felvonulás alatt és játszottunk az Európa-bálon szombat este.
Ez az a rendezvény, ahol a résztvevő országokból 1-1 zenekar fél órára megkapja a színpadot több ezer ember előtt.
De az idei év különleges volt: 2 pilisvörösvári zenekar is megmutathatta tudását itt. 19.30-tól a Die Adlersteiner alapozta meg a hangulatot, éjféltől pedig a SchwabenKraft zenekar állhatott a színpadra.

23 órakor jelentkeztünk a színpadnál, ahol megtudtuk, hogy mégsem 23.30 - 24.00-ig, hanem 24.00-tól zenélünk. És mi vagyunk AZ UTOLSÓ ZENEKAR AZNAP a színpadon...

Álomidőpont...
Leírhatatlan hangulat...
Több ezer ember, köztük kb. 200 magyar!

Ameddig az előttünk lévő zenekar lepakolt a színpadról, a tér már a SchwabenKraft, SchwabenKraft... és a Ria-Ria-Hungária rigmusoktól visszhangzott, ahogy később minden szám között is. Fantasztikus volt így színpadra állni!
Egy óra után, amikor a moderátor bejelentette a buli végét, a tömeg mintha meg sem hallotta volna. Néhány ráadás szám után újra megpróbálták bejelenteni a buli végét, de a moderátor hosszú percekig nem jutott szóhoz. Még 10 percet kaptunk... De előtte lejátszották nekünk a Himnuszt, amit minden magyar egy emberként, teli torokból énekelt. Nagyon megható élmény volt; éppúgy, mint a buli után hosszú sorokban gratulálni érkezők!

Köszönjük szépen mindenkinek, hogy ilyen FANTASZTIKUS hangulatot teremtettetek!

A vasárnap délutáni záróünnepségen egyszerre 5 színpadon 6 tánccsoport (a mányi és pilisvörösvári csoportok közösen, egy színpadon) a Werischwarer Burschen zenéjére táncolta a Rezgős polkát."

Sajnos többen vagyunk, akik lemaradtak róla, mint akik látták, de ez a 3 videó talán kárpótol minket.. :) 


http://www.youtube.com/watch?v=OSCUWTfruwA  
http://www.youtube.com/watch?v=8rEtTZi-JpA  
http://www.youtube.com/watch?v=s8nqURtCNDY




 

"Az 50. EUROPEADE krónikája
-zsámbéki szemszögből-


Európa Gothában táncolt, énekelt és zenélt öt teljes napig július közepén. Ekkor került ugyanis sor Európa legnagyobb folklórfesztiváljának megrendezésére, melyen közel 200 népművészeti csoport vett részt. Az idei, jubileumi rendezvényt Gotha nemesi városában tartották, Németországban.

„Ami a sportolóknak az Európa bajnokság, az a táncosoknak, zenészeknek és énekeseknek az Europeade...” - tartja az ismert idézet.
2013-ban Gothában (Türingia) került megrendezésre 50. alkalommal ez a jelentős esemény, melyen 4300 népművész, néptáncos, népzenész és népi énekes volt jelen. Az előző évekhez hasonlóan, 24 európai ország, 200 csoportja vett részt a rendezvényen, mely óriási nemzetközi érdeklődést váltott ki. Ezen a fesztiválon a résztvevők egy „közös anyanyelvet” beszélnek, mely a néptánc és a népzene elkötelezett szeretete. Így születnek évről-évre tartalmas barátságok egyes európai népcsoportok képviselői közt. Ezzel segíti elő ez a grandiózus fesztivál  a tolerancia, a nyelvi készségek és egymás kultúrájának megértésének, elfogadásának pozitív hatásait. Idén, mi Zsámbékról és a Budai-hegyvidék több községéből 50 fővel, a gyermek és ifjúsági csoportunkkal voltunk jelen és képviseltük hazánkat, Magyarországot. Magyar és magyarországi német táncainkkal 2006 óta kápráztatjuk el Európa népeit. Spanyolországban, már első részvételünk alkalmával megválasztottak minket Magyarország reprezentatív csoportjának.

Idén, nagy örömünkre velünk tartott Csenger-Zalán Zsolt és családja is. Az Europeade szervezői és Gotha város főpolgármestere, Knut Kreuch kitörő örömmel fogadta országgyűlési képviselőnk részvételét. Polgármester úrnak lehetősége volt részt venni az Europeade Komitee jubileumi közgyűlésén. Európa polgármestereinek találkozóján pedig még egy beszédre is felkérték. Csenger-Zalán Zsolt egy magyarországi Europeade lehetőségeit is felvázolta a jelenlévő európai kulturális vezetők legnagyobb örömére, hiszen ilyenre nem volt még példa a fesztivál 50 éves történetében.

A Lochberg Regionális Tánccsoport ifjúsági és gyermekcsoportja július 18-án, a nyitógálán lépett fel a Volksparkstadionban. A neves koreográfus, Manninger Miklós legújabb gyorspolka táncát adták elő a solymári Herbstrosen Tánccsoporttal a pilisvörösvári Die Adlersteiner zenekar fantasztikus muzsikájára. Fellépésünket a 300  éve Magyarországra betelepült „sváb” őseink emlékének ajánlottuk(Zsámbékon idén ünnepeljük a 300 éves betelepítési jubileum záróévét). A közönségből, ez a nem várt felvezetés óriási tapsvihart váltott ki. A Lochberg mindkét csoportja, mely külön színpadokon lépett fel, nagy sikert aratott. Fantasztikus érzés volt, hogy Csenger-Zalán Zsolton és családján kívül Zsámbékról és Magyarországról is többen megtisztelték az eseményt jelenlétükkel és levonulásunkkor harsogott a nézőtéren a RIA-RIA-HUNGÁRIA. A nyitógála végén a szervezők a stadion mellől fellőtt, több mint 20 perces, látványos tüzijátékkal kedveskedtek a nézőknek és a résztvevőknek, melyet Beethoven Örömódája vezetett be.

Másnap két fellépése is volt együttesünknek Gotha városában. Az egyik a Friedenstein kastély előtt, a másik pedig a Főtéren, ahol a Lochberg 4 éve működő gyermekcsoportja nyitotta meg az Európai gyermektáncfesztivált. Büszkeségünket az is tetézte, hogy az itt előadott magyarországi német táncok, mind zsámbéki gyűjtésből származnak és a Lochberg Tánccsoport vezetőjének koreográfiái.
Az ekkor rólunk készült kép került a szombaton kiadott GOTHAER ALLGEMEINE újság címlapjára. 200 csoportból a mi zsámbéki viseletünk volt látható minden lap elején, minden bolt kirakatában. Hihetetlen érzés volt.
Az a pillanat is mélyen beivódott a Lochberg Tánccsoport vezetőinek emlékezetébe, mikor Knut Kreuch főpolgármester úr, személyesen fogadta őket a pompás Friedenstein kastély dísztermében.

Természetesen a pilisvörösvári Adlersteiner zenekar sem tétlenkedett, mikor nem a tánccsoportot kísérte. A solymári Herbstrosen fellépéseit is ők kísérték. Az ifjú, ámde annál tehetségesebb zenészek felléptek az Europeade by night nevű rendezvényen, melyen 30 perc alatt táncra perdítették a gothai Főtér nagyszámú nézőseregét, majd másnap az Európa bálon is zenéltek, amelyre bekerülni igen nehéz és csak a legjobb európai zenekaroknak sikerül. A tömeg hömpölygött Gotha történelmi városának közepén felállított színpadhoz, mikor felcsendültek az ismerős dallamok. Az Adlersteiner zenészei talán maguk sem gondolták volna, hogy a többezres európai közönség feléjük irányuló szeretete többszöri visszatapsolásban nyilvánul meg. A magyar zászló lengetése pedig hatalmas üdvrivalgást eredményez.

Az Europeade másik fénypontja volt a 4 km-es felvonulás, melynek keretében mind a 200 csoport tánccal, zenével, dallal vonult végig a városon, melynek utcái tömve voltak emberekkel. Utólagos adatok szerint 100.000 ember előtt vonulhattunk végig. A német emberek öröme a magyar zászló láttán egyöntetű volt. Magyar szavakkal és heves integetéssel köszöntötték elhaladó csoportjainkat.
A zárógálán lépett fel a többi magyarországi német csoport. A szári, mányi, dunaharaszti és pilisvörösvári csoportok Wenczl József „Vörösvári rezgős polkáját” mutatták be. Az előadás különlegessége volt, hogy a szári és zsámbéki csoportok vezetői (Fuchs Sandra és Schweininger Péter) együtt táncolták ezt az örök érvényű táncot, ezen a csodás jubileumi zárógálán.
Az Europeade zászlajának levonása után kezdetét vette a hatalmas örömünnep, mikor is minden csoport saját nemzete zászlaja alatt spontán tánccal, ünnepléssel, fotózkodással búcsúztatja ezt a fantasztikus rendezvényt. Nagy örömmel lengettük mi is a magyar trikolórt és ünnepeltünk, fotózkodtunk együtt a többi európai nemzettel.
 

A Lochberg Regionális Tánccsoport maradandó élményekkel érkezett haza Zsámbékra. Mindenkinek csak kívánni tudjuk, hogy egyszer átélhesse azt a páratlan érzést, amint hazáját képviselve a magyar zászló színei alatt vonul egész Európa figyelmét élvezve! Hálásan köszönjük mindazoknak, akik ehhez hozzásegítettek minket! Külön köszönet Csenger-Zalán Zsoltnak anyagi és erkölcsi támogatásáért!

Lochberg Regionális Tánccsoport és Fuchs Sandra Titanilla"



Köszönjük az egyesületeknek és zenekaroknak, hogy méltóképpen képviselték hazánkat Európában!

Vörösváriak, mányiak és a SchwabenKraft

vonul a SchwabenKraft

és a Burschen is..

a közönség tombolt..

a zenekar a színpadon

Utcai fellépésen a Die Adlersteiner a solymári Herbstrosen kíséretében:

Fotó Báder Dániel/Lochberg Tánccsoport


 A solymári Herbstrosen fellépése a Brühlön:

Fotó:Báder Dániel -Lochberg Tánccsoport

Az Adlersteiner zenéje vezette be a Lochberg Tánccsoport fellépését a Schloss Friedenstein árnyékában

Fotó: Zámbó Bertalan

Fotó: Zámbó Bertalan


Bis Bald auf Wiedersehen- Fotó: Zámbó Bertalan


Köszönet a beszámolókért és a képekért a SchwabenKraft és Werischwarer Burschen zenekaroknak és a Lochberg Regionális Tánccsoportnak, különösen Fuchs Sandrának!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kattintás