2013. július 8., hétfő

Nemzetiségi tábor Szentivánon


„VON DER WIEGE BIS ZUR BAHRE im ehemaligen Sanktiwan“

Idén 13. alkalommal rendezték meg Szentivánon a nyári Nemzetiségi tábort, az általános iskola tanulói  számára.

 
Az ötletgazdák Mirk Mária, Marlok Gyuláné és Majtényi Árpádné voltak 13 évvel ezelőtt, azóta minden évben megrendezésre kerül a tábor a szentiváni Tájházban. A szervezők célja az, hogy  a régi sváb hagyományokat, szokásokat játékos, szórakoztató formában megismertessék az ifjabb generációkkal is.  A június 24-július 5-ig tartó tábort a jelentkezők nagy száma miatt idén is két turnusban kellett indítani.

A tábor utolsó napján alkalmam nyílt, hogy egy kicsit körbenézzek a táborban. Örömmel láttam, hogy az ifjú hagyományőrzők még akkor is lelkesen vetették bele magukat a feladatokba és egymás szavába vágva mesélték el, mi is történt velük a héten, mennyi új dolgot tanultak (mint pl. az  Einmochkneill készítését -nagy örömömre hibátlanul ejtették ki ezt a nem  is olyan könnyű sváb szót :)) és mennyire jól érezték magukat az 5 nap alatt.

A kicsik és a nagyok is 3-3 családra lettek felosztva, a családok elnevezésénél pedig régi szentiváni vezetékneveket "használtak fel", mint pl. Hessing, Metzger, Paxian, Eisenkammer - ők az elsőként betelepülő családok voltak. Minden napra jutott feladat, kérdéssor, melynek a helyes megválaszolásáért egy (vagy több) "kujny" lett a jutalmuk. A "a kujny" a Gulden-arany szóból származik, és a forint sváb elnevezése. A "kujnyokat" 5 napon keresztül gyűjtötték, és a legtöbbet birtokló család lett az első helyezett.
 

A Hessing család címere
  

Próbáltam megtudni, melyik program és nap volt a kedvenc, de ez nem volt egy egyszerű feladat.. hiszen minden napban volt valami jó, izgalmas és érdekes.. 
Első nap a születés, családalapítás volt a téma, délután pedig Mirk Mária és Gátas József vezényletével bölcsődalokat, mondókákat, verseket tanulhattak a táborlakók.
Kedden megismerhették, milyen is volt a gyerekek élete régen, milyen játékokat játszottak, mindezt Kálozi Mári néni sváb nyelven előadott történetei alapján, Angerer Adrienne és Kőnigné Drevenka Mária segítségével. Délután pedig a táncé volt a főszerep: Strack Emese és Richolm Erik közreműködésével sváb táncokat sajátítottak el fiúk és lányok, mondhatni hasonló lelkesedéssel. :) (Néhány tánclépést nekem is megmutattak, tehát nem volt hiábavaló a két fiatal munkája!)
A szerdai nap a kicsit szomorú téma ellenére is nagyon jól telt: miután Abonyi Barbara, az iskola egyik német nyelvtanára és Mirk Mária elmesélte, hogyan ápolták régen az időseket és milyen temetkezési szokások voltak, ellátogattak a temetőbe, régi feliratok és családnevek után kutakodni- ez nagyon izgalmas feladatnak bizonyult, csillogó szemekkel meséltek róla a gyerekek. Délután pedig a barkácsolásé volt a főszerep.


Temetői látogatás

csuhébaba készítés

Csütörtökön az egész tábor kirándulást tett Zsámbékon, ahol megnézték  a romtemplomot és a Tájházat is.
Pénteken pedig, a zárónapon egy komplett lakodalom szervezői és részesei lehettek a táborlakók. Segédkeztek a menü elkészítésében is (Hienesupn, Einmochkneill), megválasztották a menyasszonyt (Praod) és a vőlegényt (Preidigam) és közben Scheller Henriknétől és Milbich Mihálynétól sok érdekes dolgot megtudhattak a régi esküvőkről, a ceremónia menetén túl pl. azt, hogy az esküvő napján az ifjú pár Vörösvárra ment misére, mert akkoriban még nem volt plébános Szentivánon; a menet előtt játszó zenekart "Khiehemarsch"-nak, a menyasszonytáncot pedig "Kranzloptaunz"-nak nevezték. A tábor pedig az eredményhirdetést követően a menyasszonyi tánccal és egy kis rögtönzött svábbállal zárult.


esküvői menet

Ezúton is gratulálok a szervezőknek és a résztvevőknek, hiszen ez a remek kezdeményezés az ő közreműködésüknek köszönhetően él és virágzik már több éve, és bízom benne, hogy még nagyon sokáig így is marad,  hiszen a hagyományok őrzése, ápolása és megismertetése a fiatalokkal a mi generációnk talán legfontosabb feladata.

Köszönet illeti azokat, akik önkéntes munkájukkal segítették a tábor működését, hiszen nemes célt szolgálva, szabadidejüket áldozva tettek a közösségért és a hagyományok őrzéséért, továbbadásáért:
A Német Nemzetiségi Önkormányzat tagjait: Mirk Mária, Kőnigné Drevenka Mária, Marlok Gyuláné, Nagy-Szakáll Ferencné
Valamint tanárokat, óvónőket, diákokat és civileket: Abonyi Barbara, Gátas József, Angerer Adrienne, Strack Emese, Richolm Erik, Marlok Gizi, Wippelhauser Andrásné, Marlok Luca, Mirk Ágnes, Kornokovicsné Csomós Ágnes, Peller Zsuzsa, Marlok Jessica, Szabó Dominik, Kálózi Istvánné, Schäffer Hajni, Scheller Henrikné, Milbich Mihályné, Wippelhauserné, Páva Anett, Tallér Kriszti.

További képek (köszönet érte Mirk Máriának!)

Familie Hessing - címer
látogatás a temetőben
csuhébaba készítés
készülnek a koszorúk..
íme a végeredmény
készülődés az esküvőre
menyasszonykikérés
elérkezett az éjfél - bekötik a fejét a menyasszonynak
Praod und Preidigam
mindenki örült a nyereménynek
























4 megjegyzés:

  1. Nagyon jó dolognak tartom ezeket a táborokat, remélhetőleg a jövőben a többi sváb településen is lesznek ilyen programok.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Valóban nagyon jó kezdeményezés! Bízom benne, hogy sok sváb település kedvet kap hozzá. :) Solymáron múlt héten volt hagyományőrző tábor, arról is következik hasonló beszámoló a napokban.

      Törlés
  2. Én nagyon örülnék, ha Pilisvörösváron is lenne ilyen tábor, vagy pilisvörösvári gyerekek is jelentkezhetnének más településre. Ha lenne ilyen lehetőség, akkor írjatok róla mindenképp.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Olvasó! Természetesen írunk róla, ha lesz lehetőség! Üdv, Rita

      Törlés

Kattintás