2013. július 23., kedd

Szentiváni Újság júliusi szám


Kapható a Szentiváni Újság júliusi száma, többek között az alábbi érdekes cikkekkel:




Eseményekben bővelkedő heteket tudhat maga mögött Pilisszentiván: a Napforduló Fesztivál mindig igen gazdag június közepi programsorát most több más esemény is kiegészítette. Ugyanekkor zajlott például a község németországi partnerkapcsolatának 25 éves jubileumi rendezvénysorozata, de ekkorra esett az iskolai ballagás, az évzáró ünnepség, egy új díszpolgár avatása és több kiállítás-megnyitó is. A Szentiváni Újságban részletes beszámolók olvashatók ezeknek a heteknek minden fontosabb eseményéről, és bemutatkozik az új díszpolgár, Gátas Ernő is; de mindenképp érdemes lesz megvenni a következő lapszámot is, hiszen a témák egy részére nem is jutott most elegendő hely.



Tizenharmadik alkalommal rendezték meg ez évben Pilisszentivánon a nyári nemzetiségi tábort, az általános iskola tanulói számára, azzal a céllal, hogy játékos, szórakoztató formában megismertessék az ifjabb generációkkal is a régi sváb hagyományokat és szokásokat. A táborról ezúttal nem a szerkesztőség írt beszámolót, hanem blogunk tudósításának újságcikké formált változata olvasható a lapban erről a nagyszerű kezdeményezésről. Ugyanitt olvasható beszámoló arról a táborról is, amelyet a Generációk Háza szervezett a nemzetiségi táborból helyhiány miatt kiszorult gyerekek számára.



Korábban már blogunkon is hírt adtunk arról a vándorkiállításról, amit a környéken egykor elterjedt rózsaesküvős hagyományokról, illetve az azokat meghonosító Karátsonyi-családról – a pilisi falvak hajdani földesurairól – állítottak össze Pilisszentiván, Pilisvörösvár és Solymár helytörténeti szervezetei. Júniusban, a Napforduló Fesztivál napjai alatt a pilisszentiváni plébánián is látható volt ez a kiállítás, amihez két, a témához köthető ismereteket jobban elmélyítő előadás is kapcsolódott. A június 15-i megnyitó komoly meglepetést is tartogatott a helytörténet iránt érdeklődő környékbelieknek, de hogy mi az, azt itt nem áruljuk el – kiderül a Szentiváni Újság júliusi számából.












Július 8-án ünnepelte 10. születésnapját a világ legnagyobb, és kizárólag a felhasználói által létrehozott és fenntartott online lexikon, a Wikipédia magyar nyelvű változata. A 2001-ben alapított netes enciklopédia a legnépszerűbb weboldalak közé tartozik, szócikkeinek száma mintegy húszmillió, s ezek 285 nyelven hozzáférhetők. A Szentiváni Újság az évforduló kapcsán röviden ismerteti a bárki által szerkeszthető enciklopédia történetét, áttekintve természetesen a Pilisszentivánhoz kapcsolódó szócikkeket is. Tudta, hogy akár Ön is lehet mostantól Wikipédia-szerkesztő?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kattintás