2013. július 23., kedd

Vörösvári Újság júliusi szám


Megérkezett a Vörösvári Újság júliusi száma a boltokba, az alábbi nemzetiségi témákkal:



A pilisvörösvári népviselet múltjáról és jövőjéről írt kétoldalas cikket Sax László, a Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke és Gromon István polgármester. A viselet bemutatásán túl felhívják a figyelmet arra, milyen fontos a XXI.században is, hogy megjelenjen a népviselet , hiszen "a népviselet közös múltunk, hagyományaink, közösségi összetartozásunk jelképe és kifejezőeszköze lett".
A Vörösvári Napok keretében kerül majd sor arra a kiállításra, mely a jellegzetes vörösvári sváb viseletet mutatja be.


A város vezetése, a Német Nemzetiségi Önkormányzat és az általános iskolák képviselői látogatást tettek a Ligeti Cseperedő Óvoda Szabadság utcai tagóvodájában. A végig német nyelven zajló bemutató alatt az 5-7 éves gyerekek megmutatták, milyen sokat tanultak az elmúlt év során: mondókákat, dalokat, kifejezéseket- mindezt tisztán és jó kiejtéssel. Müller Márta Lovász Ferencné Hertlik Zsuzsannával, az óvoda vezetőjével és Kreiszl Antalné Botzheim Teréz tagóvodavezetővel készített interjút az óvoda kétnyelvű neveléséről és a helyi sváb szokások átadásának fontosságáról.


A Vörösvári Napok alatt helytörténeti kiállítás lesz látható a Fő u. 104-ben, bemutatva elődeink életének egy-két részletét, régi tárgyakkal. A kiállítást a Hagyományőrző Egyesület és a Művészetek Háza közösen szervezi. Részletek az újságban!

Gondolatok az elűzetéshez 2.- dr. Szabó Dezső írásának második részét közli a lap, a kitelepítésről szóló sorozat részeként. Az események történelmi hátterének bemutatása mellett szó esik arról is, mi a mai generációk feladata, valamint felsorolja azokat a közéleti szereplőket, akik akkoriban felszólaltak a kitelepítés ellen.

Sok érdekesség elfért még az újság oldalain: a hagyományos polgármesteri interjún kívül beszámoló az önkormányzati ülésről, új sorozat indult a vörösvári mentők történetéről, a sport rovatban a Pilisvörösvári Utánpótlás Futball Clus (PUFC) tervei kaptak helyet; interjú ifjabb Pál Zoltánnal, képriport a bérmálásról és elsőáldozásáról, ballagásról... és még sok minden más is!







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kattintás