2013. augusztus 11., vasárnap

Solymári Magazin augusztusi szám


Megjelent a Solymári Magazin augusztusi száma, kis ízelítő a tartalomból:




Jó néhány, a német nemzetiséggel kapcsolatos cikk került e hónapban a Solymári Magazin oldalaira, részint annak köszönhetően, hogy nemrég népes küldöttség járt Solymár német testvérközsége, a baden-württembergi Wüstenrot faluünnepén. A rendezvényen ketten is részt vettek az újság képviseletében, így az olvasók részletes betekintést kaphatnak nemcsak abba, hogy miket látott, és hogyan képviselte Solymárt a delegáció – amely egyébként kifejezetten a helyi sváb amatőr színjátszókör köré szerveződött –, de arról is, milyen nagyszerű környezetvédelmi fejlesztések foglalkoztatják most Wüstenrot polgárait.




Németországban járt nemrég egy másik solymári csoport is, melynek tagjai Altöttingben jártak, azon a településen, amelynek Mária-kegyhelye 1949 óta zarándokhelye a Duna-menti sváboknak. A solymári zarándokok a település környékén több más látnivalót is felkerestek, így Passau városát és Marktl am Inn-ben XVI. Benedek pápa szülőházát is. A három napot felölelő bajorországi útról ugyancsak képes beszámoló olvasható a Solymári Magazinban.


Blogunkon is olvashattak nemrég arról a sváb hagyományápoló gyerektáborról, amit ez évben első alkalommal szervezett meg a solymári német nemzetiségi önkormányzat – szinte természetes hát, hogy a Solymári Magazin is beszámolt az eseményről. Somos Móni a cikkében nemcsak a főszervezőt, Marlokné Cservenyi Magdolnát kérdezte a tábor létrejöttéről és a programjairól, de több résztvevő hatodikost is kikérdezett arról, milyen élményeket szerzett a kereken egy hetet átívelő, érdekességekben bővelkedő táborban.


A nyár második fele hagyományosan a mezőgazdasági termények betakarításának ideje, az eddigre már kiapadt előző évi készletek feltöltésének időszaka. Manapság ugyan, amikor már a hét minden napján, bármikor vásárolhatunk frissnek nevezett pékárukat, egyre nehezebb ezt értelmezni, de hajdan a falvakban valóban eseményszámba ment az új liszt és a belőle sütött első kenyér, amelynek emlékezetét ma már szinte csak az augusztus 20-ához kapcsolódó szokások őrzik. Mivel pedig az új liszt előállításának elengedhetetlen feltétele a malom, és annak gazdája, a molnár, az ünnephez közelítve a Solymári Magazin úgy döntött, hogy egy rövid cikkben áttekinti Solymár malmainak és nevezetesebb molnárainak történetét, akik valaha arra tették az életüket, hogy az itt élők évről évre új liszthez, új kenyérhez juthassanak.


Traktoros, táblás demonstrálókkal találkozhattak július első hétvégéjén, Solymár négy pontján is az arra járók, a táblákon egyebek közt ilyen jelszavak voltak olvashatók, mint „Vissza a földet a jogos tulajdonosnak!” vagy „Visszaköveteljük a kárpótlási termőföldjeinket”. A Solymári Magazin cikkéből kiderül, hogy a demonstráció célja sokakat érint a solymáriak közül, hiszen – az országban már szinte egyedülálló módon – itt a rendszerváltás óta még mindig nem zajlott le a termőföld-kárpótlás. A szervezők képviseletében Jablonkay Sándor, a solymári Érdekegyeztető Fórum alelnöke azt is elmondta: demonstrációjuk akár sorozattá is válhat, s a fő céljuk az, hogy kormányzati szinten kezdjenek tárgyalni velük.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kattintás