2013. január 19., szombat

"Bölcsőben ringattak, batyuval kidobtak..."


Emlékszem, nagymamám sokat mesélt a nővéréről, akit családjával együtt kitelepítettek Németországba. Gyerekként még nem értettem, mit is jelent a kitelepítés szó. Amikor már jobban kezdett érdekelni őseim története, a múlt, akkor szembesültem igazán azzal a tragédiával, melynek elszenvedője lett több ezer ember. 
Nehéz elképzelni, milyen borzasztó érzés lehet, amikor egyik napról a másikra el kell hagyni a két kézzel teremtett otthont, a rokonokat, barátokat, az emlékeket, a szülők és ősök sírját és addig a hazájuknak hitt országot. Azt sem lehet átérezni, milyen lehet öregemberként új életet kezdeni egy idegen országban, ahol mindig kicsit idegenként kezelnek majd.

Ez az emléknap  legyen apropó arra, hogy kicsit megálljunk, visszanézzünk és emlékezzünk...

A teljesség igénye nélkül készítettem egy kis linkgyűjteményt, így állítva emléket az elhurcoltaknak.

Az 1945. december 30-án megjelent Népszava így ír a rendeletről:
 http://www.rev.hu/sulinet45/szerviz/dokument/megjelent2.htm

Vörösváron nem történt kitelepítés. Solymárról közel 2000 embert hurcoltak el..
http://solymar.hu/tortenet/adalekok/128_solymar_kozsegbol.htm

A szepsolymar.hu oldalon egy igazán megindító fotósorozatot találtam, mely a kitelepített Folláth család életét, beilleszkedését mutatja be Németországban.
http://www.szepsolymar.hu/blog/kitelepites-utan-tallozas-follathek-fotoalbumban/114

Az Interneten kutakodva bukkantam rá László Gábor dokumentumfilmjére, mely szintén a kitelepítésnek állít emléket.
Isten veled hazám

2006-ban, a 60 éves évfordulóra készült ez a honlap, sok információval, érdekességgel, visszaemlékezéssel.
http://www.svabkitelepites.hu/index2.html


2007-ben írta novelláját a kitelepítésről Hajdú Péter, a Zsámbéki Medence című regionális magazin szerkesztője:
http://www.zsambekimedence.hu/emberek.htm


Wolf Attila ajánlotta figyelmembe ezt a kisfilmet.. egy kis sváb falu történetét meséli el, a kitelepítés tükrében. https://vimeo.com/117035984

Mindenkinek ajánlom Buglya Sándor 1989-ben készült Sváb passió című dokumentumfilmjét. "A budaörsi svábok az 1930-as években híres passiójátékokat adtak elő. Tízezren éltek itt akkor, ma alig ezren vannak. Trianon után a magyarosítást szenvedték meg, később a Volksbund szervezkedését. De a legtöbben német anyanyelvű magyaroknak vallották magukat. Az úrnapi körmenet nagy ünnep volt, ezt az alkalmat használták ki a hatóságok 1945-ben, hogy elfogjanak és internáljanak a faluból mintegy 800 férfit.1946-ban Budaörs volt az első sváb falu, amelynek lakosságát kitelepítették. Hét vasúti szerelvénnyel mintegy 8000 embert szállítottak el Németországba." (www.port.hu)


(kép forrása: www.louise.hu)


"A svábok, ahogy egykor Magyarországon, úgy régi-új hazájukban is folytatták a munkát. Az első években még problémát okoztak azok a különbségek, amelyek főleg kulturális, nyelvi, vallási tekintetben választották el őket a helyi lakosságtól. Tehetségük, szorgalmuk, munkabírásuk révén a magyarországi németek azonban újra gyökeret eresztettek. Németország nyert általuk, Magyarország pedig veszített. Ismét. " (Gondola, 2006)

2013. január 18., péntek

Zenesarok


Kedves Olvasóim!

Szeretném, ha a blogomat ti is alakítanátok, ezért készítettem egy lejátszási listát a kedvenc sváb/sramli zenéiteknek.

Kérlek benneteket, hogy a kedvenc dalaitokat (lehet több is) küldjétek el nekem megjegyzésben vagy akár e-mailben (steckl_rita@yahoo.de), és felrakom a listára. Mivel youtube csatornáról van szó, ezért kérlek onnan válasszatok- az is jó, ha a hivatkozást átkülditek. Lehet helyi zenekar száma, de német, osztrák dalokat is választhattok.

Ez a lista blogról lesz majd elérhető.

Köszönöm, Rita



2013. január 14., hétfő

Vörösvári siker az MNOÖ gálaestjén


Megtartották a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának gálaestjét szombaton Budapesten, amelyet immár 17. alkalommal minden évben január második szombatján rendeznek, emlékezve az 1994 decemberében választott kisebbségi önkormányzatok megalakulására. Az eseményen átadták a magyarországi németség legmagasabb kitüntetését, az úgynevezett "aranytűt" három, a német nemzetiségért kiemelkedően sokat tett személyiségnek.
 

A Magyarországi Németek Országos Önkormányzata rendezvényének védnöke Michael Zimmermann, Ausztria magyarországi nagykövete volt.
A gálaesten Erich Pialek, Ausztria magyarországi nagykövetségének tanácsosa és konzulja emlékeztetett arra, hogy a magyarországi németeknek tragikus és változatos történetük volt a 20. században. Megjegyezte, korábban házelnökként Szili Katalin - aki a szombati eseményen is részt vett - kezdeményezte, hogy az Országgyűlés emlékezzen meg a német kisebbség jelentős részének 1946 és 1948 közötti kitelepítéséről.
Erich Pialek szólt a német kisebbség oktatásának fontosságáról és arról, hogy országszerte van lehetőség a német nyelvű oktatásban való részvételre, az óvodától a felsőoktatásig. Magyarország egyetlen német nyelvű felsőoktatási intézményét, a budapesti Andrássy Egyetemet az osztrák állam is támogatja, ezenkívül vannak német nyelvű könyvtárak Szegeden, Debrecenben és Pécsett is.
Heinek Ottó, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának elnöke kiemelte: a német kisebbségi önkormányzat igyekszik megtalálni a helyét az új önkormányzati struktúrában. Hangsúlyozta: a német nyelvű óvodákat, oktatási intézményeket továbbra is támogatni kell.
 A német országos önkormányzat elnöke a gálaest keretében átadta az úgynevezett "aranytűt" Erdei Ferencnek, Sárdi Jánosnak és Schäffer Istvánnak.

A méltatás szerint Erdei Ferenc, a Leőwey tánccsoport alapító tagja 1994-től a móri kisebbségi önkormányzat elnöke, 1999-2011 között pedig a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata kulturális bizottságának elnöke, közben 2000-2003 között a Magyar Rádió kuratóriumának tagja, illetve 2002-2010 között a Fejér Megyei Német Önkormányzatok Szövetségének elnöke is volt.
Sárdi János kékfestő mester munkássága képezi a szülőfalujában, Nagynyárádon évente megrendezett Országos Kékfestő Fesztivál kiindulópontját, műhelye évtizedek óta nyitva áll az érdeklődők számára.
Schäffer István 1990-ben igazgatóként létrehozta az első önálló Német Nemzetiségi Gimnáziumot Budapesten, amelyet 2011-ig vezetett.

Idén tizedik alkalommal adták át ugyancsak a gálaesten a Valeria Koch-díjat, amelyet magyarországi német középiskolások kapnak kiemelkedő iskolai teljesítményük és nemzetiségi területen végzett munkájuk alapján. A díjat Baranyai Brigitta (Lovassy László Gimnázium, Veszprém), Stocker Andrea (Friedrich Schiller Gimnázium, Pilisvörösvár) és Weimert Viktor (Koch Valéria Iskolaközpont, Pécs) kapta.    
A gálaműsorban fellépett mások mellett a bólyi vegyeskórus, a bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium kórusa, a Vecsési Hagyományőrző Zeneegyesület fúvószenekara, a bólyi ifjúsági fúvószenekar, a szári tánccsoport, a solymári Edelstein tánccsoport, a bajai fúvóskvintett és a városlődi Peidl-Tokolics duó.

(MTI)

Ezúton gratulálunk Stocker Andreának!

Asszonybáli hangulat


Tegnap délután tartották meg rengeteg szemrevaló és esetenként borostás hölgy, asszony, menyasszony részvételével az immár hagyományos vörösvári Asszonybált. A Művészetek Háza adott otthont a remek hangulatú rendezvénynek, melyen a talpalávalót a SchwabenKraft zenekar szolgáltatta. 

Íme néhány fotó a jól sikerült mulatságról:









(Fotók: Kreiszl Attila, köszönet érte a SchwabenKraft zenekarnak!)

Kattintás