2013. február 13., szerda

Farsang Tóni


Mi ezzel a rendhagyó videóval búcsúztatjuk a farsangot. Mindenkinek  jó szórakozást hozzá!!! :))

                              http://www.youtube.com/watch?v=2rja2dWxPA8


   

Készítette: a Pilisszentiváni Német Nemzetiségi Tánccsoport, Strack Emese és Scheller Péter


                           

2013. február 12., kedd

Abgedreht!


Kedves Filmesek és Érdeklődők!

A Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ 7. alkalommal rendezi meg középiskolás diákoknak az Abgedreht! - Magyarországi Német Ifjúsági Filmünnepet, illetve 5. alkalommal az U35sec  (35 év alatt és 35 másodperc alatt) filmes versenyt 19-35 éves fiataloknak, hogy rövidfilmeket, szpotokat készítsenek a magyarországi német kisebbségről.

Az alkotásokat az Abgedreht!-mozinapon mutatjuk be Budapesten 2013. április 26-án.

Kérjük, hogy levelünket továbbítsd az ismerőseidnek, akiket szerinted érdekelhetne a verseny (középiskolásoknak, egyetemistáknak, főiskolásoknak, filmeseknek, tv-stúdióknak).

A versennyel kapcsolatos információk megtalálhatóak az interneten: www.abgedreht.hu


Köszönettel
Zentrum.hu csapata
http://facebook.com/zentrumhu

2013. február 11., hétfő

Zimtkropfe


Eredeti csolnoki sváb recept! :)

Hozzávalók:

25 dkg margarin (vagy vaj)
4 csésze liszt (kb. 40-50 dkg)
4 tojás sárgája
2 dkg élesztőt
pici só
kis tej

A margarint (vagy vajat) egy csésze liszttel (kb. 10 dkg) összemorzsoljuk, vagy robotgéppel összekeverjük. A maradék 3 csésze lisztet (kb. 30-40 dkg) a 4 tojás sárgájával, az élesztővel, a sóval és kis tejjel összegyúrjuk, hogy jól nyújtható tésztát kapjunk. Kinyújtjuk a tésztát, majd az előzőleg összekevert vajas tésztát rákenjük. 4x hajtogatjuk és újra nyújtjuk. 15 percet pihentetjük, hogy a "célszerszámra" rá tudjuk tekerni. 
Tojásfehérjével összeragasztjuk és bő olajban kisütjük. Fahéj, porcukor és vaníliás cukor keverékében megforgatjuk vagy beszórjuk.



Célszerszám :)) 
(ha valakinek kéne egy ilyen, írjon nekem!):


Köszönöm Óvári Sándornak, hogy felhívta a figyelmemet erre a hagyományos sváb süteményre, illetve Boda Csabáné Marikának köszönet a receptért!





Kattintás