2013. március 1., péntek

Solymári Magazin márciusi szám


Megjelent a Solymári Magazin márciusi száma, benne az alábbi témákkal:


151 évvel ezelőtt, 1862. március 30-án történt Solymár történetének legnagyobb tűzvésze, melyről a helytörténeti könyvek és feldolgozások úgyszólván egyöntetűen az a képzetet sugallják, hogy a katasztrófa áldozatául esett paplakban minden addig feljegyzett adat és dokumentum elpusztult. A Solymári Magazin tévhitromboló sorozatának keretében most arról olvashatnak, hogy valójában mi is igaz ebből a képzetből, és milyen esélyeik vannak azoknak, akik mondjuk a családjuk történetének kutatásához keresnének a XIX. század első feléből – vagy akár még régebbről – származó feljegyzéseket.

2013. február 28., csütörtök

Német vers-és prózamondó verseny Pilisszentivánon


Igen erős mezőny vett részt idén a területi német vers- és prózamondó versenyen, amely február utolsó napján zajlott a pilisszentiváni iskolában. Szinte minden kategóriában a lehetséges maximális – öt fős – versenyzői létszámot juttatta tovább a zsűri a megyei fordulóra, sőt, az alsó tagozatos tájnyelvi kategóriában olyan színvonalas produkciókat mutattak be a résztvevők, hogy a döntnökök kereken tíz versenyzőt ítéltek továbbjutásra érdemesnek. A verseny immár kilencedik éve fontos tavasznyitó programja Pilisszentiván általános iskolájának és a község német nemzetiségi önkormányzatának, az előző évekhez hasonlóan most is Perbál, Piliscsaba, Pilisszentiván, Pilisvörösvár, Solymár és Üröm iskolásai mérhették össze felkészültségüket, s a zsűri is e hat település pedagógusaiból, illetve nemzetiségi küldötteiből állt össze. 

Sváb esküvő

 A zsámbéki Lochberg Tánccsoport felhívása:
Idén is várjuk AUTENTIKUS sváb viselettel rendelkező hagyományőrző csoportok jelentkezését a zsámbéki SVÁB ESKÜVŐRE! 
Időpont: 2013. augusztus 18. 
Információ: sandra.fuchs@freemail.hu 
Ápoljuk közösen ezt a csodás hagyományt! http://www.schambek.eoldal.hu/cikkek/sajto-presse/oriasi-tomeg-a-svab-eskuvon.html
 

2013. február 25., hétfő

Sváb nyelvtanfolyam


Amikor szavazást indítottam a sváb nyelvtanfolyammal kapcsolatban, pozitív csalódás volt, milyen sokan szavaztak (kb. 60-an) arra, hogy elmennének a tanfolyamra, ha lenne a környéken. 
A felhívást követően, melyben kértem azok jelentkezését, akiket ténylegesen érdekelne, sajnos nem sokan írtak nekem. Azóta sem nőtt a számuk, azoknak pedig, akik jelentkeztek, nem ugyanazok az időpontok jók. Ezért, bár nagyon sajnálom, úgy gondolom, egyelőre felfüggesztem a szervezést, és más síkon gondolom újra a dolgot.
Nagyon szomorú vagyok emiatt, és nagy csalódás ez nekem, hiszen olyan kevesen vagyunk már, akik használják őseink nyelvét.. Örökségbe kaptunk egy értéket, melyre, ha nem vigyázunk, teljesen el fog tűnni.

Vörösvári Újság februári szám


Február 22-én, pénteken jelent meg a Vörösvári Újság februári száma. 



Szentiváni Újság februári szám


 Egy kis ízelítő a Szentiváni Újság februári számából:


Kattintás