2014. május 3., szombat

Kettős jubileum Solymáron


Kettős jubileumról emlékeztek meg április 30-án kora este Solymáron, a Solymári Vállalkozók Egyesülete által megrendezett májusfaállítás keretében: a több órás műsor egy kisebb részlete Taller Mátyás solymári születésű zeneszerzőnek állított emléket. A legendás komponista alkotta – több tucat egyéb zenemű mellett – Solymár nagyközség „félhivatalos” himnuszát; életét a megemlékezést kezdeményező Szépsolymár Alapítvány részéről Pitz Dániel kuratóriumi tag elevenítette fel, zeneművei pedig – melyek közül kettő hetven év után első alkalommal szólalt meg magyar földön – a Schaumarer Musikanten, illetve a Solymári Férfikórus közreműködésével csendülhettek fel.


Solymáron nemigen történhet fontosabb ünnepség anélkül, hogy el ne hangozna az In Ofner Bergland című kórusmű, vagyis az a dal, amit már évtizedek óta hagyományosan a település himnuszának tekintenek az itt élők. Annyit általában minden solymári tudni szokott, hogy ezt a dalt Taller Mátyás kitelepített solymári zeneszerző komponálta – megzenésítve benne mély honvágyát, és beleírva a szülőföldje iránti szeretetét –, magáról a szerzőről azonban nem sok mindent őrzött meg a solymári kollektív emlékezet. Pedig Taller Mátyás igen sokoldalú személyiség lehetett: az utókor főleg zeneszerzőként vagy karmesterként tartja számon, de költő, zenész is volt, és részt vett az 1930-as években egy több mint száz szereplős passiójáték színre vitelében is.
Taller Mátyás 110 éve, 1904. februárjában látta meg a napvilágot Solymáron – szülőháza helyén 2006 óta emléktábla is áll –, élete 85 évét felerészben itthon, felerészben elűzöttként Németországban élte le, és pont most vasárnap, május 4-én lesz negyedszázada annak, hogy egy hazalátogatása alkalmával elhunyt. Nagyapja már a XIX. században zenekart vezetett a faluban; később apja vette át a családi zenekar vezetését – ez volt az a zenekar, amely 1946-ban, a kitelepítés napján még a rendőri tiltás ellenére is összegyűlt a solymári temetőnél, hogy búcsút vegyen a falutól. Taller Mátyás már fiatalon a MÁV központi zenekarának hivatásos muzsikusa lett, de rövidesen saját zenekart is szervezett, és részt vett a Solymári Férfikórus elődjének számító, 1885-ös alapítású Cecília Dalkör 1932-es újraszervezésében is. 1946-os kitelepítése után Németországban is folytathatta szakmai munkáját, ott komponálta a már említett kórusművet is, amit 1974-ben a Solymári Férfikórusnak ajánlott fel.
A Szépsolymár Alapítvány által szervezett április 30-i megemlékezésen három zenemű hangzott el Taller Mátyástól, köztük két olyan zenekari darab (a Schaumarer Musikanten együttes előadásában), amelyeknek a kottáit az alapítvány alig néhány hete szerezte meg a Taller-család németországi leszármazottaitól, a solymári rokonság segítségével, és amely zeneművek 1946 óta most először hangozhattak el Solymáron: az Auf gehts című induló és a Rose der Heimat című keringő. A megemlékezést pedig az Im Ofner Bergland című kórusmű zárta, amit a Solymári Férfikórus és a Schaumarer Musikanten közösen adott elő.

Pitz Dániel

Im Ofner Bergland (Solymári Férfikórus, Schaumarer Musikanten)

Beszámoló, fotók: Hegedűs András
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kattintás