A Pilisszentiváni Német Nemzetiségi Önkormányzat idén is megrendezte immár hagyományossá vált főzőtanfolyamát. A zöldségleves mellett megismerhettük a Schmerkropfe (hájas fánk) és a Schmerkipfertl (hájas kifli) készítésének csínját-bínját. Elsőként a Schmerkropfe receptjét ismertetem, nemsokára jön a hájas kifli receptje is!
Schmerkropfe (hájas fánk)
Hozzávalók:
50 dkg sertésháj
65 dkg liszt
4 tojás sárgája
2 dl fehér bor
csipetnyi só
porcukor (ízlés szerint vaníliás cukorral gazdagítva) a hempergetéshez
Elkészítés:
A hájat lehúzzuk a hártyáról (szobahőmérsékletű legyen, úgy könnyebben lejön), feldaraboljuk és a húsdarálón ledaráljuk. A liszt felét összegyúrjuk a hájjal, félretesszük. A másik fele lisztet összegyúrjuk a sóval, a tojássárgákkal és a borral. Vékonyra kinyújtjuk a tojásos tésztát, majd a hájasat ráhelyezzük a tojásosra. Hajtogatjuk, majd hidegre tesszük, és fél órát hajtogatjuk. A hajtogatás folyamata:
a hájas tésztát ráhelyezzük a tojásos tésztára |
a két hosszabbik végét felhajtjuk a tészta feléig |
jobbról-balról összehajtjuk |
lelapítjuk kicsit, majd letakarva kelesztjük |
3-4 hajtogatás után (hajtogatás- pihentetés minden alkalommal) kinyújtjuk ujjnyi vastagra a tésztát. Kb. 5*5 cm-es négyzetekra vágjuk- megmelegíthetjük a kést, így könnyebben elvágja a tésztát. A maradék tésztát kinyújtjuk (nem gyúrjuk újra!!) , nagyobb négyzeteket vágunk,lekváros dióval megtöltjük.180 fokon sütjük, amíg szép aranysárga nem lesz. Jól meg is kell nőnie! :) Még forrón porcukorba hempergetjük, és jóízűen elfogyasztjuk.
Jó étvágyat hozzá!
Köszönjük a szentiváni NNÖ-nek a szervezést, Wippelhauser Andrásnénak és Brandhuber Jánosnénak , valamint Ziegler Náni néninek a közreműködést!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése