2015. április 27., hétfő

"Khipfüsmarn", grízsmarni


A tavaszi szentiváni főzőtanfolyam résztvevői elkészítették többek közt gyerekkori kedvencemet, a "Khipfüsmarn", Vörösváron emlékeim szerint inkább "Khipfüsmoan"-nak hívták, és sütőben sütötték.. Utoljára akkor ettem, amikor nagymamám csinált, és azóta sem sikerült megszereznem a receptjét, egész mostanáig. Fogadjátok szeretettel! :)


Szentiváni Khipfüsmarn

Hozzávalók:
6 szikkadt kis kifli
2 tojás
5 dkg cukor
5 dl tej
1-2 kanál liszt, csipet só
4 dkg zsír a sütéshez

A tojások sárgáját a cukorral és a tejjel kikeverjük. A szikkadt kifliket karikára szeljük, majd beleforgatjuk a tojásos tejbe. Kb. fél órát áztatjuk. Többször átkeverjük, hogy egyenletesen ázzon minden darab. Ha nem szívta fel az összes tejet, 1-2 kanál lisztet is keverhetünk hozzá. Közben egy csipet sóval habbá verjük a fehérjét, majd az áztatott kiflihez keverjük.
Felhevített zsiradékon addig sütjük-pirítjuk, míg szép aranybarna lesz. Opcionálisan lehet beletenni áztatott mazsolát, vaníliás cukrot, reszelt citromhéjat.


Szentiváni grízsmarni

Hozzávalók:
30 dkg búzadara
5 dkg cukor
½ l langyos tej
3 tojás
1 cs. vaníliás cukor
4 dkg zsír a sütéshez

A grízt, cukrot, sót a langyos tejbe belekeverjük és állni hagyjuk, amíg a gríz magába szívja a nedvességet (2-3 óra). Akkor belekeverjük a három tojás sárgáját és a vaníliás cukrot, majd végül a habbá vert fehérjéket. A masszát a felhevített zsírban lassú tűzön kevergetve megpirítjuk.

Köszönet a receptért Dr. Mirk Máriának!

grízsmarni


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kattintás