2015. április 8., szerda

Április 24- A népviselet napja, azaz TrachtTag!!


Forrás: www.zentrum.hu


A Zentrum meghirdeti az első TrachtTag-ot!

Az ötlet
Múltunk a jelenben, egy nap népviseletben” címmel Hrágyel Dóra magánkezdeményezést indított a Facebookon. Ezt az ötletet szeretné támogatni a Zentrum, és arra buzdítjuk a magyarországi németeket, hogy vegyenek részt benne. A TrachtTag napja: április 24. Teremtsünk új hagyományt a hagyományaink ápolásával.

Hogyan vehetsz részt?
Nincs más dolgod, mint kiválasztani egy ruhadarabot, vagy kiegészítőt és a hétköznapi ruháddal összekombinálva egész nap, vagy egy napszakban hordani.
Így kívánjuk közelebb hozni elődeink életét a sajátunkhoz, emlékezni rájuk és mindarra, amit a szívünkben őrzünk róluk.
Ne lepődj meg, ha valaki megkérdezi, miért van rajtad egy kendő vagy egy kalap! Inkább készülj fel, kérdezd meg szüleidet, nagyszüleidet, hogy tudj válaszolni. Fontos, hogy értsd és mások is értsék, mit ünnepelünk azon napon, és mi az, amit a többin sem feledünk.

Mit szeretnénk kérni?
Mindössze annyit kérünk, ha készül egy jól sikerült fotó, vagy rövid videó arról, ahogy összekombinálod a ruhadarabjaidat, oszd meg velünk, hogy közzétehessük!

A Zentrum a sajtóanyagot eljuttatja minden magyarországi német médiumnak és a fejleményekről beszámolunk az oldalainkon.

Ünnepeljünk együtt április 24-én, mindenkinek kellemes TrachtTag-ot!

A „Múltunk a jelenben, egy nap népviseletben” esemény Facebook oldala:https://www.facebook.com/events/379450778907958

Vissza a múltba- képnézegetés Szentivánon


A Pilisszentiváni Helytörténeti Közhasznú Egyesület szervezésében, mint minden hónapban, márciusban is volt Képnézegető Est. A téma nagy örömömre egyik szívügyem, a sváb népviselet volt. 

2015. április 7., kedd

Betelepülési ünnepség és Svábbál Szentivánon


A Pilisszentiváni Német Nemzetiségi Önkormányzat a betelepülési szerződés 291 évvel ezelőtti aláírása és őseinkre emlékezve 2015. április 25-én (szombaton) Betelepítési Ünnepséget rendez.

A 17 órai német nyelvű szentmise és az azt követő emlékműsor után, melyen fellépnek a szentiváni hagyományőrző egyesületek, 20 órától az Általános Iskola Aulájában batyus bál kerül megrendezésre.

Zenél a Mondschein Kapelle!

Belépés:
- Felnőtteknek: 1000 Ft
- Diák- nyugdíjas: 800 Ft
Asztalfoglalás: 30/597-4934



Kattintás