2015. május 23., szombat

Pünkösd hétfő - anno


Pünkösd hétfő évszázadok óta fontos vallási ünnepe Pilisvörösvárnak. Ekkor van a Kápolna utca végén elhelyezkedő, egykor erdőség [wojdj] mellett felépített kápolnának, az Erdei Kápolnának [wojdjkhupöny] a búcsúja. Itt nem volt vurstli vagy ringl'spiel, mégis több százan, ifjak és idősek egyaránt zarándokoltak ide az ország különböző közelebbi-távolabbi svábok lakta településéről. 

2015. május 19., kedd

Maiandacht - Hagyományőrző tavaszi ájtatosság a solymári Mária-kegyhelyen


Különleges rendezvényre várta az érdeklődőket – köztük is elsősorban a katolikus vallású magyarországi németeket és leszármazottaikat – a St. Gerhards-Werk Ungarn e. V. május 10-én Solymárra. Az alapvetően zarándoklat jellegű programon a résztvevők megismerhették egy több évszázados Mária-kegyhely történetét, ünnepi ájtatosságon vehettek részt, ahol a szentmise főcelebránsa dr.Varga Lajos váci segédpüspök volt, és a lelki töltetet hordozó programok mellett betekintést kaphattak más hazai német közösségek kultúrájába is, néhány kórus, zenekar és tánccsoport műsora révén.

A St. Gerhards-Werk Ungarn e. V. (a Magyarországi Katolikus Németek Egyesülete) közel negyedszázaddal ezelőtt, 1991-ben alakult meg, a rendszerváltás utáni egyik legelső, vállaltan a magyarországi németséghez, s egyben a római katolikus valláshoz kötődő hazai civil szervezetként. Egyik fő célja az alakulás éve óta, hogy a hazai katolikus németség vallási hagyományait, mint identitásának egyik legfőbb támaszát őrizze, ápolja, és ezáltal is hozzájáruljon a közösség további fennmaradásához. Ennek keretében kiemelkedő jelentősége van annak, hogy a katolikus lakosság körében egyébként hagyományos májusi áhítatokat több településről érkező csoportok közös részvételével szervezik meg a kijelölt helyszínen, ezáltal a közösségi összetartozás erősítését is szolgálva.

Hutoto


Idén is új darabbal örvendezteti meg lelkes közönségét a Kompanei. A Hutoto egy sváb nyelvű komédiajáték, mely a mariazelli zarándoklatra készülő családok kerettörténetében mutatja be a solymári sváb kultúrában ismert szellem, Hutoto ismert anekdotáit.

Az első előadás Budaörsön lesz, június 11-én 18 órai kezdettel, melyre mindenki szeretettel várnak a szervezők és a Kompanei.



 

Kattintás