2016. január 2., szombat

Gőzgombóc / Taumpfknjeil


Az immár 16. alkalommal megrendezett szentiváni sváb főzőtanfolyam "slágerterméke" a tepertős pogácsa (krámütacskel) és a krumplifőzelék (krumbianzuspeis) mellett a gőzgombóc (taumpfknjeil) volt. 

A főzőtanfolyamok állandó résztvevője, Wippelhauser Andrásné (barna Mári :)) receptje alapján készültek a gombócok.



(A tészta ugyanaz, mint a Mindenszentek ünnepére készített fonott kalácsé.)

Hozzávalók:

75 dkg liszt
16 dkg cukor
2 egész tojás
12 dkg vaj vagy Rama margarin
5 dkg élesztő
2,5 dl langyos tej
2 kanál sütőrum
2 csipet só
1 citrom reszelt héja
A töltelékhez:
50 dkg túró
1 cs. vaníliás cukor
10 dkg cukor
2 tojás sárgája
A szóráshoz:
2 ek. porcukor
10 dkg darált dió vagy mák

Az élesztőt egy dl cukrozott, langyos tejben felfuttatjuk, a liszt közepébe készített mélyedésbe öntjük. Az összes hozzávalóval összegyúrjuk lágy tésztává. Betakarva meleg helyen kb. egy óra hosszat kelesztjük, majd kb. másfél cm vastagságúra kinyújtjuk és kb. 8x8 cm-es négyzetekre vágjuk. A négyzetek közepére teszünk egy kanál túrót, a négy csücsköt erősen összefogjuk és gombóccá formázzuk úgy, hogy a csücskök alulra kerüljenek. Egy lábos aljába kevés vizet öntünk, belehelyezünk egy rácsot vagy szűrőt. A rácsra tesszük a gombócokat, és fedő alatt kb. 15 percig gőzöljük. A kész gombócokat ízlés szerint mákkal, dióval vagy fahéjjal és porcukorral meghintjük. 


Jó étvágyat!



 Köszönjük a fotókat és a receptet Mirk Máriának! :)
 

1 megjegyzés:

Kattintás